« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2011

Biljni pripravci u kreativnim rukama studenata

Nakon dva mjeseca Studentske kreativne radionice CROPAK 2011 u Zagrebu je 6. svibnja nagrađeno najbolje rješenje ovogodišnjeg zadatka – grafičkog redizajna linije proizvoda tvrtke Suban d.o.o. iz Strmca. Ovogodišnji pobjednik je Andrea Brajnović, student Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
Cilj Radionice, sinergijsko djelovanje profesionalaca dizajnerske struke, edukacijskih institucija i gospodarstva te poticanje kreativnosti studenata i što ranije uključivanje budućih stručnjaka u procese promišljanja i realizacije ambalaže stvarnog proizvoda/serije s aspekta grafičkog dizajna, uz stručno vodstvo i po konkretno definiranom zadatku vlasnika poznate robne marke, ispunjen je i ove godine.

Predmet Radionice
Grupa proizvoda kozmetike posebne namjene tvrtke Suban d.o.o. odabrana je kao predložak Radionice 2011, budući da je procijenjena, od strane vlasnika proizvoda, potreba da se postojeća ambalaža dizajnerski osvježi i na taj način pridonese prepoznatljivosti u odnosu na konkurenciju. Puno je uspješnih godina iza te tržišne marke, a u godine koje su pred njima iz Subana d.o.o. ističu da žele ući tržišno još jači. Svježa energija studenata neopterećenih rutinom profesionalizma, prirodnost i snaga tradicije tog branda očito su djelovali kao sjajna kombinacija. Promišljanje unutar vrlo širokih okvira, koje je vlasnik branda s povjerenjam postavio, rezultiralo je velikim brojem odličnih rješenja.

Prva selekcija
Studenti su radove realizirali u sklopu svoje institucije uz vodstvo mentora te superviziju i korisne sugestije supervizora i autora kreativnog zadatka i predstavnika vlasnika robne marke. Radionica je trajala pet tjedana. Od ukupno 128 studenata, koji su sudjelovali u Studentskoj kreativnoj radionici CROPAK 2011, svaki je mentor iz svoje grupe odabrao najbolje radove te ih nominirao u prvu selekciju. Na taj je način izlučeno čak 48 jedinstvenih i originalnih dizajnerskih rješenja koja su zadovoljavala zahtjevne propozicije zadatka.

Odabir finalista
Finalno ocjenjivanje je upriličeno u zagrebačkom Institutu za ambalažu i tiskarstvo gdje su članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrali šest najboljih studentskih rješenja. U finale su ušli predlošci Andree Brajnović, Andree Sužnjević, Cvitane Juričev Martinčev, Jelice Kutleša, Josipe Brkić i Mateje Rusak. Sve su to imena koja bismo trebali zapamtiti budući da su svojom radovima dokazali kvalitetu novih naraštaja dizajnera koja puno obećavaju.
Stručni ocjenjivački sud činili su supervizor, svi mentori te dva predstavnika tvrtke Suban d.o.o. Upriličeno je i glasovanje za najbolje rješenje elektronskim putem na portalu www.ambalaza.hr te na popularnom Facebooku, uz sudjelovanje više od 6000 glasača.

Veliko finale
Studentska kreativna radionica CROPAK 2011 svoju je kulminaciju doživjela 6. svibnja u Zagrebu, gdje je u sklopu svečanosti dodjele nagrada CROPAK 2011 proglašen i pobjednik u kategoriji Studentski radovi. Nagradu pobjedniku je uručila direktorica i suvlasnica tvrtke Suban d.o.o. iz Strmca, gospođa Katica Suban, koja je naglasila kako će proizvodi u novoj ambalaži uskoro biti na policama trgovina diljem Hrvatske.

Tim finalnim činom otvoren je natječaj za predmet Studentske kreativne radionice CROPAK 2012 te pozivamo sve koji žele novo, osvježeno i drugačije ruho za svoje proizvode da nam se jave. Kreativnosti nam ne nedostaje.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: