« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2011

Drena Milijević, direktorica tvrtke Tectus d.o.o., Zagreb

Svjetska ambalažna elita u Hrvatskoj

Početkom lipnja 2012. godine u Hrvatskoj će se održati središnji godišnji događaj za ambalažnu industriju na globalnoj razini – Svjetski dani ambalaže 2012 u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo - IAT, tvrtke Tectus d.o.o. iz Zagreba i časopisa Ambalaža/REGprint.
Prije dvije godine, u izravnoj konkurenciji s Chicagom, Svjetska organizacija za ambalažu - WPO, odlučila je organizaciju skupštine WPO-a, svjetskog kongresa o ambalaži te dodjelu nagrada najboljoj ambalaži na svjetskoj razini WorldStar povjeriti Institutu za ambalažu i tiskarstvo - IAT, tvrtki Tectus d.o.o. iz Zagreba te časopisu Ambalaža/REGprint. Sve to i tradicionalni festival ambalaže, FEST.A CROPAK, sadržaj su Svjetskih dana ambalaže 2012. Što nas sve očekuje od 3. do 8. lipnja u hotelu Le Meridien Lav u Splitu te što prethodi Svjetskim danima ambalaže 2012 otkriva nam direktorica tvrtke Tectus, ravnateljica IAT-a i glavna urednica časopisa Ambalaža/REGprint, Drena Milijević.

Povjerena organizacija tako značajnog stručnog skupa na svjetskoj razini zasigurno je priznanje, ali i velika obveza i odgovornost. Što mislite da je prevagnulo prilikom donošenja odluke WPO-a da organizaciju tog važnog događaja povjeri upravo vama?
Tijekom dugogodišnje profesionalne prakse organizirali smo više od 25 stručnih skupova, gotovo u pravilu vrlo zahtjevnih u stručnom i organizacijskom smislu.
Na jednom od takvih, na našem festivalu ambalaže FEST.A CROPAK 2008 na Plitvičkim jezerima, gost je bio i generalni tajnik Svjetske organizacije za ambalažu Carl Olsmats i bio je iznimno zadovoljan svime što je vidio i doživio. Zadovoljstvo stručnim sadržajima i organizacijom zasigurno je upotpunio i čarobni ambijent Plitvica te je ta kombinacija očito bila dovoljna da 2009. u izravnoj konkurenciji “pobijedimo” Chicago.
Uz to, redovita aktivnost IAT–a u Europskom konzorciju instituta za ambalažu - EPIC i Svjetskoj organizaciji za ambalažu- WPO te na lokalnoj i regionalnoj razini, bila je dovoljna da skupština WPO–a tako zahtjevnu organizaciju povjeri nama.

Svjetski dani ambalaže 2012 počinju sastancima radnih grupa i Upravnog odbora Svjetske organizacije za ambalažu. Koga sve očekujete i što će sve biti na dnevnom redu?
Članice skupštine i Upravnog odbora Svjetske organizacije za ambalažu su instituti i udruženja iz 48 zemalja svijeta. Očekuju se predstavnici na najvišoj razini, pogotovo jer će to biti prvi sastanak u mandatu novog predsjednika WPO-a Thomasa Schneidera iz američkog instituta IOPP (Institute of Packaging Professionals). Zaključci i aktivnosti u prethodnoj godini po specifičnim segmentima su na dnevnom redu radnih grupa, a strategija i pravci razvoja ambalažne industrije na globalnoj razini predmet su rada Upravnog odbora WPO-a.

Što će se sve događati od 3. do 8. lipnja u Splitu?
Krenimo kronološki. Osim već navedenog, organizira se okrugli stol “Ambalažna industrija regije i održivost”, namijenjen korisnicima i proizvođačima ambalaže te predstavnicima ministarstava, komora i komorskih udruženja u regiji. Cilj je razmijeniti iskustva na regionalnom tržištu u smislu gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom, prodiskutirati legislativu regije i EU, razmotriti razvoj tržišta ambalaže, podijeliti iskustva i zacrtati pravce razvoja i suradnje. Uvodno obraćanje sudionicima bit će sa svjetske razine uz naglasak na važnost komunikacije i razmjene informacija među državama regije.
Središnje mjesto na Svjetskim danima ambalaže, i vremenski i koncepcijski, zauzima Svjetski kongres o ambalaži s osnovnom porukom “ambalaža kao rješenje, a ne kao problem” i s posebnim naglaskom na održivost u svakom segmentu promišljanja i proizvodnje ambalaže. Detaljan program s temama bit će uskoro objavljen na www.festacropak.hr. Tijekom kongresa predstavit ćemo dobitnike nagrada najboljoj ambalaži na hrvatskom tržištu CROPAK i tržištu regije REGPAK, a nagrade će im uručiti predsjednik Svjetske organizacije. Cilj nam je predstaviti dosege domaće i regionalne ambalažne industrije te otvoriti nove kanale i mogućnosti za plasman na globalno tržište.

Tko su sudionici Kongresa?
Očekujemo eksperte sa svih kontinenata ex katedra, a uz domaće, regionalne i brojne inozemne predstavnike korisnika i proizvođača ambalaže, kongresu će nazočiti i dobitnici nagrada WorldStar, također korisnici i proizvođači ambalaže iz gotovo svih zemalja svijeta. Očekujemo 250 do 300 sudionika.

Jedan od vrlo značajnih događaja je i dodjela nagrada WorldStar za najbolju ambalažu na svijetu. Kako je koncipirana nagrada i tko su njeni dobitnici?
Općenito gledano, tvrtke koje ulažu u razvoj predvode u inovacijama te u tom smislu ni ambalažna industrija nije iznimka. Za nagradu WorldStar nominiraju se nacionalni pobjednici, što je i uvjet da se prihvati nominacija. Ove godine prihvaćene su 243 nominacije koje su finalno ocijenjene od strane Svjetskog ocjenjivačkog suda 17. studenog u Londonu. S ponosom ističemo da su među nagrađenima i naša tri dobitnika CROPAK-a: Hand Design Studio, Istragrafika i TDR. Svima će WorldStar biti dodijeljen u Splitu u sklopu Svjetskih dana ambalaže.

     
  Svjetska organizacija za ambalažu (WPO)

Svjetska organizacija za ambalažu (World Packaging Organization – WPO) je neprofitna nevladina međunarodna federacija nacionalnih instituta i udruženja za ambalažu, regionalnih ambalažnih federacija i ostalih interesnih strana, uključujući korporacije i strukovna udruženja.

WPO je 6. rujna 1968. godine u Tokiju osnovala skupina vizionara iz svjetske ambalažne zajednice, a neki od ciljeva organizacije uključuju:

• podupirati razvoj ambalažnih tehnologija, znanosti, pristupa i inženjeringa

• pridonositi razvoju međunarodne trgovine

• poticati edukaciju i usavršavanje na području ambalaže

“Boljom ambalažom do bolje kvalitete življenja za veći broj ljudi” moto je koji predstavlja jedan od glavnih ciljeva WPO-a. Danas su glavne aktivnosti WPO-a usmjerene na edukaciju populacije, industrije i vladajućih struktura putem posebnih aktivnosti, publikacija i web stranice. Želja im je da se na ambalažu počne gledati kao na pomagalo od životne važnosti jer se njenom pravilnom upotrebom postiže ekološka, socijalna i financijska održivost društva. Dodjela međunarodnih nagrada za najbolju ambalažu te poticanje razmjene iskustava i kontakata između različitih svjetskih instituta za ambalažu, također su važan dio aktivnosti WPO-a.
 
     


Organizira se i izložba ambalažne industrije.
Tako je. Pruža se prilika domaćim i regionalnim proizvođačima ambalaže da se predstave svjetskom tržištu. Sigurna sam da imaju što pokazati i da će priliku da otvore nove niše i osvoje nova tržišta iskoristiti i hrvatski i regionalni proizvođači ambalaže. Uz njih, to je prilika i dizajnerima te ponuđačima svih usluga i opreme vezanih uz ambalažu da u izravnim susretima i razgovorima sa stručnjacima iz cijelog svijeta otvore nove mogućnosti razvoja.

Sudionici će uistinu imati ispunjenu i zahtjevnu satnicu. Planirate li neka zajednička druženja i upoznavanje s Hrvatskom?
Koliko je važan stručni sadržaj svih događanja, toliki značaj pridajemo i druženju u opuštenijoj atmosferi. U tom smislu organizira se ­welcome drink za sve sudionike, WorldStar Pool Party te cjelodnevni izlet Solin-Trogir-Split. Uz delicije mediteranske kuhinje, želja nam je promovirati i pokazati ljepote i znamenitosti naše zemlje s očekivanjem da će s dobrim iskustvima svaki sudionik poželjeti doći ponovno u Hrvatsku i preporučiti je kao ugodnu i poželjnu destinaciju. Za osobe u pratnji osigurani su izleti svaki dan, a za sve sudionike i transferi od aerodroma do hotela i natrag.

Posla doista ima, a pripremate i projekte ususret Svjetskim danima ambalaže.
Pripreme za svaki segment Svjetskih dana ambalaže 2012 su u punom jeku, a Studentska kreativna radionica CROPAK 2012, natječaj za CROPAK i REGPAK, predstavljanje nominiranih i proglašenje pobjednika te edukacijsko promotivni projekt “Ambalaža – proizvod – potrošač” prethode Svjetskim danima ambalaže 2012. Detaljnije o svakom projektu može se pročitati na stranicama časopisa i našim web portalima www.ambalaza.hr i ­www.festacropak.hr.
Uza sve to pripremamo i redovita izdanja časopisa i, kao što vidite, nije nam dosadno, čak štoviše, nedostaje malo vremena, no uz dobar tim i organizaciju bit će to još jedna godina vrlo uspješno realiziranih projekata.

(K. K.)

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: