« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2011

Najbolje od oba svijeta

Xeikon je u rujnu ove godine na sajmu Labelexpo Europe 2011 premijerno predstavio svoje najnovije rješenje za industrijske termotransferne aplikacije. Uz kvalitetu slike od 1200 dpi i isporuku just-in-time, novo rješenje predstavlja savršenu alternativu izravnom tisku i tehnologiji ukrašavanja ambalaže umetanjem etiketa u kalup – dvjema tehnologijama koje se tradicionalno koriste za ukrašavanje plastične ambalaže industrijskih dobara.
Novo Xeikonovo rješenje dostupno je za rad sa serijom 3000, čime se tiskarima etiketa otvaraju nove mogućnosti. Razvijeno u suradnji s partnerima, ovo industrijsko rješenje za termotransfer odgovor je na rastuće zahtjeve vlasnika robnih marki za visokom kvalitetom i većom raznolikošću ukrasa na ambalaži. Plastičnu ambalažu od različitih vrsta materijala, uključujući polipropilen (PP) i polietilen visoke gustoće (PE-HD), na ovaj se način može dekorirati različitim upečatljivim grafikama i oštrim tekstom za maksimalan marketinški učinak s polica trgovina. Nedavna poboljšanja QA-I tonera, koji koriste svi Xeikonovi strojevi serije 3000 učinila su ga otpornijim na svjetlosne utjecaje, čime se osigurava da boje ne blijede, nego zadržavaju optimalna svojstva tijekom životnog ciklusa proizvoda. Budući da se radi o digitalnoj tiskarskoj tehnologiji, nema potrebe za izradom skupih ploča, a vrijeme pripreme stroja je minimalno – što ovo rješenje čini savršenim za male naklade. Na taj načini vlasnici robnih marki imaju mogućnost mijenjati ukrase na ambalaži u skladu sa željama i zahtjevima kupaca.
“Tradicionalne tehnike ukrašavanja ambalaže industrijskih proizvoda kao što je, na primjer, izravni tisak, danas se bore s problemima postizanja visoke kvalitete otiska koju zahtijeva tržište”, tvrdi Filip Weymans, voditelj marketinga Xeikonovog odjela etiketa i ambalaže. “Tehnologija ukrašavanja ambalaže umetanjem etiketa u kalup odlično se nosi za zahtjevima za kvalitetom, no budući da se dekoracija nanosi prilikom izrade same ambalaže, prikladnija je za proizvodnju velikih naklada s dužim proizvodnim ciklusima”, objašnjava Weymans. “Xeikonovo novo digitalno rješenje za termotransfer sada tiskarima i njihovim klijentima pruža najbolje od oba svijeta – superiornu kvalitetu slike i fleksibilnost proizvodnje just-in-time. Time se tiskarima otvaraju nove poslovne mogućnosti za pre­usmjeravanje poslovanja s tradicionalnog tržišta na tržište etiketa.”

     
  TERMOTRANSFER - Različite metode za različite spremnike

Ovisno o vrsti spremnika, odnosno ambalažnog materijala, koriste se dvije vrste transfera:
•    Injekcijsko-prešani spremnici od polipropilena (PP)
1. korak: Tiskarski stroj Xeikon iz serije 3000 tiska na silikonizirani papirni nosač bez dodatnog ljepila. Podloga se potom izrezuje prema specifikacijama radnog naloga i ponovno namotava na rolu.
2. korak: Slika se prenosi na spremnik pomoću MOSS aplikatora.

•    Puhani i injekcijsko-prešani spremnici od polipropilena (PP) ili polietilena visoke gustoće (PE-HD)
1. korak: Tiskarski stroj Xeikon iz serije 3000 tiska na voštani papirni nosač, nakon čega se nanosi ljepilo. Podloga se potom izrezuje prema specifikacijama radnog naloga i ponovno namotava na rolu.
2. korak: Slika se prenosi na spremnik pomoću bilo kojeg aplikatora dostupnog na tržištu.
 
     


Termotransfer u dva koraka
Tehnika termotransfera se odvija u dva koraka. U prvom koraku, digitalni tiskarski stroj Xeikon otiskuje točan broj etiketa za termotransfer. Rola s otisnutim etiketama se potom umeće u aplikator koji ih nanosi na ambalažu pomoću topline i/ili pritiska. Xeikonova tehnologija danas podržava rad s četiri različita procesa transfera: industrijski transfer, promocijski transfer, tekstilni transfer i vodeni transfer.
Industrijski transfer se koristi prije svega za dekoraciju potrošačkih dobara pakiranih u plastičnu ambalažu kao što su bešavne tube, kantice, kasete itd. Sve do danas te se spremnike najčešće ukrašavalo sitotiskom, ofsetnim tiskom, samoljepivim etiketama ili tehnikom injekcijskog prešanja etiketa. Budući da se radi o starijim tehnikama tiska, izravni tisak ne nudi dovoljnu razlučivost potrebnu za reprodukciju visokokvalitetnih grafika. Vrijeme potrebno za pripremu stroja i izmjenu radnih naloga mjeri se u satima, što drastično utječe na fleksibilnost koju današnje tržište smatra jednim od prioriteta. Samoljepive etikete pružaju veliku fleksibilnost, no zbog cijene ljepila predstavlja skuplju opciju od ostalih tehnika. Umetanjem etikete u kalup postiže se visoka kvaliteta slike, no ukras se mora aplicirati prilikom izrade spremnika, što znači da etikete moraju biti unaprijed pripremljene i spremne na skladištu, čime se dodatno troše vrijedni resursi.


     
  VariLane – jedinstveno softversko rješenje za tisak etiketa

U rujnu ove godine na sajmu Labelexpo Europe 2011 Xeikon je predstavio VariLane, novi softverski dodatak za sustav X-800. Sa softverom VariLane, davatelji tiskarskih usluga mogu izraditi impoziciju za etikete s različitim radnim nalozima te etikete različitih veličina. Tiskarama to daje maksimalnu fleksibilnost pri optimizaciji količine iskorištenog materijala, kao i maksimalnu iskorištenost vremena za tiskanje, čime se dodatno povećava njihova profitabilnost i poboljšava proizvodni kapacitet.

Impozicija je jedan od najosnovnijih koraka u procesu grafičke pripreme. Slaganje rasporeda etiketa na širini role služi kako bi se etikete mogle pravilno aplicirati u daljnjim proizvodnim procesima. Najčešće se etikete slažu poprijeko po tiskarskoj roli te su morale biti jednake veličine, o čemu je ovisila širina linija za tisak. VariLane, najnoviji dodatak za Xeikonov sustav X-800, operaterima u grafičkoj pripremi nudi impozicijsku slobodu slaganja etiketa za tisak u redove varijabilnih veličina.

Filip Weymans, menadžer marketinškog i poslovnog razvoja Xeikonovog sektora za etikete i ambalažu naglašava: ”U nastojanju da zadovolje potrebe specifičnih skupina potrošača, vlasnici brandova osmišljavaju sve više i više inačica proizvoda. Kao posljedica toga, tiskare etiketa suočavaju se s vrlo originalnim etiketama, čiji broj različitih radnih naloga konstantno raste, dok se naklade za svakog od njih smanjuju. S obzirom da je važnost optimiziranja iskorištenosti materijala iznimno važna, to predstavlja stalni izazov za tiskare etiketa. Pojava digitalne impozicije, koja u trenutku stvara raspored za tisak, bila je od velike pomoći, no do danas smo ovu tehniku mogli koristiti samo za etikete istih dimenzija. Sada, kada postoji VariLane, tiskarski operativci mogu izraditi predloške za impoziciju i za etikete koje imaju različite radne naloge te različite dimenzije.”
 
     

Xeikonovo rješenje
Xeikonovo novo digitalno rješenje za termotransfer prevladava sva ova ograničenja. S mogućnošću otiska razlučivosti 1200dpi, Xeikon nudi superiornu reprodukciju slika i minucioznih detalja za fotorealističan učinak na ambalaži. U samom srcu ovog rješenja je tehnologija suhog tonera koja osigurava stabilnost karakteristika tonera, čime se postiže dugotrajna postojanost boja. Nanošenjem temeljne neprozirne bijele u jednom prolazu osigurava se točna reprodukcija boja na tamnim podlogama (crnoj, plavoj...). Ukrasi se mogu aplicirati u bilo kojoj fazi proizvodnje prije procesa punjenja ambalaže čime se postiže maksimalna fleksibilnost.

Pripremio: Andrej Štrus, Xeikon Austria GmbH, Beč
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: