« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2010

Bobst Competence 10

Prema besprijekornoj ambalaži

Preko šest stotina kompanija koje se bave proizvodnjom kutija od kartona i valovitog kartona upoznalo se s najnovijom generacijom opreme Bobst Grupe, dizajniranom za proizvodnju besprijekorne (zero fault) ambalaže.
Bobst Competence 10 Preko šest stotina kompanija koje se bave proizvodnjom kutija od kartona i valovitog kartona upoznalo se s najnovijom generacijom opreme Bobst Grupe, dizajniranom za proizvodnju besprijekorne (zero fault) ambalaže.

Od 22. do 28. listopada Bobst Grupa je u svojoj švicarskoj tvornici u Lausanni pod motom “Prema besprijekornoj ambalaži” ugostila više od 2000 posjetitelja, predstavnika 626 kompanija iz 57 različitih država. Na događaj su došli posjetitelji iz Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Bliskog Istoka, Južne Azije, Južne Afrike, Kine i Japana.


PREMA BESPRIJEKORNOJ AMBALAŽI

Središnja tema kućne izložbe COMPETENCE 10 omogućila je brojne zanimljive diskusije i razmjene iskustava dodatno potaknute izlaganjima Asitradea, Fischer & Kreckea i Martina – kompanija članica Bobst Grupe, kao i dvadesetak dobavljača partnera.

Svaki dan događanja počeo je uvodnom riječju gospodina Jean-Pascala Bobsta, direktora Bobst Grupe, nakon koje je slijedilo predavanje gostujućeg predavača, jednog od Bobstovih klijenata. Tako su se posjetiteljima obratili Philippe Ratte (direktor francuskog LGR Emballagesa), Bernd Assmann (izvršni direktor njemačkog Joh. Leupold GmbH Co KG-a), Tonino Dominici (direktor talijanskog Boxmarcha), Heny Yarhi (predsjednik američkog SigmaQa i predsjednik svjetskog udruženja proizvođača kartonske ambalaže International Packaging Group), Mitchell Kaneff (predsjednik i direktor američkog Arkay Packaginga) i Andrew Hartwig (izvršni direktor britanskog Firstan Packaginga). Svaki od njih okupljenima je iznio svoje viđenje o najvažnijim motivima koji pokreću kvalitativne napretke u ambalažnoj industriji.

Sva prikazana proizvodna oprema predstavlja posljednju riječ u isporuci kvalitetnih proizvoda, kao i osiguravanju produktivnosti i minimiziranju utjecaja na okoliš.


Svjetske premijere strojeva za valoviti karton

MASTERFLEX-HD
kompletna linija za fleksotisak predstavlja novi standard kvalitete i produktivnosti je prikazana u liniji s ulagaćom jedinicom Loader-ML koja je optimizirana za mikroval i osjetljive kartone. Zahvaljujući sustavu “Start & Go”, stroj postiže puni registar i spreman je za rad za svega šest minuta, u usporedbi s uobičajenih 18, čime se istovremeno smanjuje i količina otpada. Proaktivni registarski sustav omogućuje tiskanje narudžbi s najvišim zahtjevima registarske točnosti. Kvalitetu tiska na stroju prati sustav iQ300 koji kontroliranjem čitave površine svakog arka osigurava da 100 posto naklade zadovoljava tražene specifikacije.

EXPERTCUT 1.6 plošni stroj za štancanje donosi preciznost i konzistenciju u segment srednje velikih naklada uvođenjem sustava Power Register za precizno pozicioniranje svakog arka prije umetanja. Rezultat toga je savršeno poklapanje otiska i reza. Pri brzini od čak šest tisuća araka na sat EXPERTCUT proizvodi velike količine savršeno točno štancanih i biganih araka.

EXPERTFOLD 300 modularni stroj za lijepljenje i biganje odlikuje se kratkim vremenom pripreme za rad s podlogama od pune ljepenke i peteroslojnog kartona do mikrovalnih kartona s dodanom vrijednošću (fleksotisak). Uz niže energetsku potrošnju od svojih prethodnika, Expertfold je ekološki prihvatljiviji stroj, a dostupan je u četiri širine i tri konfiguracije. Na kućnoj izložbi COMPETENCE 10, Expertfold je prikazan u linijskoj konfiguraciji s novim strojem za automatsko pakiranje LOGIPACK koji unatoč perolakom postupanju pruža teškaške rezultate, bez obzira radi li se o proizvodima od mikrovalnog ili običnog kartona. Taj robotizirani sustav broji, skuplja, sabire, veže i paletizira pakete na izlaznoj strani uređaja za savijanje i lijepljenje. Opremljen standradnim modulom za vezanje trakom uređaj radi maksimalnom brzinom od deset paketa u minuti.

FS POLYJOINER 400 ili samostalni POLYJOINER nudi najviši stupanj točnosti u industriji kad se govori o spajanju tri odštancana dijela složive kutije te otvara nova tržišta za displeje i dvo- i trodijelne kutije. Jedinca se može instalirati na bilo koji stroj za lijepljenje i biganje, neovisno o proizvođaču.

MASTERFLUTE je naziv najnovije generacije Asitradeovih laminatora za jednostrano laminiranje valovitog kartona laganim prethodno otisnutim arcima po dosad nedosegnutim brzinama. Precizno pozicioniranje araka se postiže zahvaljujući sustavu s Bobstovim senzorima REGISTRON® kojim se smanjuju količina otpada i prazan hod stroja.


SVJETSKE PREMIJERE STROJEVA ZA VALOVITI KARTON

MASTERFOIL 106 PR je novi stroj za vrući foliotisak koji nudi brojne inovacije. Uz preciznost i ekološku prihvatljivost, posebna je pozornost posvećena brzini, pritisku i temperaturi. Zbog novog dizajna kojim se produljuje trajanje transfera, Masterfoil zahtijeva manje pritiska i niže temperature za postizanje vrhunskih rezultata oplemenjivanja folijom. Zbog na taj način povećane energetske učinkovitosti, Masterfoil tiska foliju i reljefne uzorke u jednom prolazu i to brzinom od 8 000 araka na sat. Visoka preciznost postiže se zahvaljujući ulagaču araka Power Register koji savršeno pozicionira svaki arak, dok novi ergonomski pristup dizajnu stroja omogućuje višu produktivnost operatera.

U službi klijenata
Uz svjetsku premijeru novih perjanica, na kućnoj izložbi COMPETENCE 10 posjetioci su imali priliku razgledati širok spektar raznih strojeva za štancanje, tisak folijom te biganje i lijepljenje. Tako su na Bobstovim ljepilicama prikazane nove dvostruke jedinice ACCUBRAILLE za tiskanje brajice, novi sustav za kontrolu kvalitete BRAILLE-SCAN te jedinica ACCUWIN za linijsku aplikaciju prozirnih prozora.

Izvrsno posjećena bila je i nova poslovna jedinica Bobst Grupe nazvana Usluge gdje su se posjetitelji imali priliku upoznati s širokim rasponom dostupnih usluga i dijelova kojima mogu poboljšati kvalitetu i unaprijediti proizvodnju.

Uz navedeno, u Bobstovom Competence Centeru je bila prikazana i nova globalna platforma za kupnju i prodaju Bobstovih strojeva www.bobstexchange.com. Ta platforma korisnicima omogućuje besplatno i povjerljivo trgovanje putem interneta bez potrebe za skupim posrednicima.

Tjedan prepun događaja i inovacija izvrsno je sažeo Jean-Pascal Bobst u svom završnom govoru kojim se obratio okupljenima: “I dalje nastavljamo ulagati u istraživanja, razvoj i inovacije kako bismo zadržali tehnološko vodstvo. Upravo smo stoga ponosni što vam pod motom ‘Prema besprijekornoj ambalaži’ možemo predstaviti inovativne proizvode i usluge koji će vam omogućiti da svojim klijentima ponudite dodanu vrijednost i istinsko zadovoljstvo.”

Ivica Šebalj
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: