« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

Staklo je naš prijatelj / Glass is Our Friend

Vetropack Straža, tvornica stakla iz Huma na Sutli jedini je proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj. Jedna je od rijetkih tvrtki koja svoj proizvod na kraju njegova životnog vijeka, može u potpunosti reciklirati i upotrijebiti u proizvodnji novih boca. Vetropack Straža kroz brojne aktivnosti potiče javnost na ekološki odgovorno ponašanje te tako svoje djelovanje započinje već u školskim klupama - među najmlađima.

U našoj se tvornici za proizvodnju stakla dnevno potroši oko 800 tona različitih sirovina. Jedna od glavnih sirovina, uz kvarcni pijesak i kalciniranu sodu, je stakleni lom (krš). Godine 1999. izgradili smo moderan pogon za čišćenje i granuliranje starog ambalažnog stakla, u kojem se može preraditi sav stakleni otpad nastao u našoj državi. Želeći naše kupce, sakupljače i čitavu hrvatsku javnost potaknuti na organizirano sakupljanje dotrajalih staklenih boca, 2001. godine pokrenuli smo projekt pod nazivom “Staklo nije smeće”. Uvjereni da su upravo osnovnoškolska djeca u pravoj dobi kad se usvajaju navike vezane uz pravilan odnos prema okolišu, prije nekoliko godina smo u Krapinsko-zagorskoj županiji proveli projekt u sklopu kojeg su se sve osnovne škole natjecale u sakupljanju starog ambalažnog stakla. Djeca usvajaju pozitivan odnos prema prirodi, uče kako treba tretirati pojedini otpad i, jednako važno, ona u svojoj obitelji preuzimaju ulogu “eko-redara” tj. uče roditelje kako se odnositi prema okolišu. Naša tvornica stakla izvrsno surađuje s lokalnim školama, pružajući im podršku u projektima vezanim uz zaštitu okoliša. Jedan smo od kumova Zelene zastave koja je prije nekoliko godina dodijeljena humskoj O.Š. Viktora Kovačića, a svim područnim školama i toj centralnoj poklonili smo reciklažna dvorišta. Uvođenjem Pravilnika o ambalažnom otpadu situacija s prikupljenim količinama starog stakla uvelike se poboljšala.

Unatoč uzlaznom trendu povrata staklenog krša, smatramo da javnost treba i dalje intenzivno “odgajati” za pravilno postupanje zbrinjavanja. Stoga i mi u Vetropack Straži nastavljamo s aktivnostima usmjerenim odgoju djece školskog uzrasta. U suradnji s marketinškom agencijom Digitel izradili smo plakat s prikazom “kružnog toka proizvoda” i strip “Staklo, naš prijatelj” u kojem na popularan i djeci blizak način govorimo o vrijednostima stakla kao ambalaže te njegovom pravilnom zbrinjavanju. S distribucijom tog materijala počinjemo uskoro u zagorskim školama, a promociju čitavog projekta (za ravnatelje, učitelje i učenike zagorskih škola, te za medije) napravit ćemo povodom Dana planeta Zemlje u lokalnoj Osnovnoj školi Viktora Kovačića.

Želja nam je da taj vrijedan i djeci prihvatljiv materijal dobiju sve škole u Hrvatskoj. Bit će to još jedan mali doprinos Vetropack Straže odgoju naših najmlađih za čuvanje okoliša.

Priredila: Zvjezdana Korbar, Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: