« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

Ecocortec – proizvodnja i kontrola kvalitete / Ecocortec – Production and Quality Control

Tvornica biorazgradive ambalaže EcoCortec d.o.o. u Belom Manastiru, osim proizvodnih pogona, posjeduje i laboratorij u kojem se provodi opsežna kontrola kvalitete materijala. Sve to čini cjelinu koja rezultira kvalitetnim biorazgradivim materijalima.

Ivana Mikšić, voditeljica kvalitete gotovih proizvoda, predstavila je proizvodne programe tvornice. Jedan čini proizvodnja polietilenskih folija s antikorozivnom i antistatičkom zaštitom. Program folija i filmova od kojih se mogu izraditi vrećice različitih dimenzija imaju primjenu u metalnoj industriji i građevinarstvu. U procesu ekstruzije, kada se proizvodi troslojni film, u unutrašnjem sloju filma koji dolazi u kontakt s proizvodom, tijekom vremena dolazi do isparavanja te komponente. On isparava na površinu metala i štiti ga od djelovanja vlage i korozije. Prije toga nije potrebno nikakvo čišćenje metala i zaštita premaznim sredstvima. Dovoljno je da se metalni proizvod omota u foliju koja ga učinkovito štiti.

Drugi program su biorazgradivi materijali. Podrazumijeva filmove i folije čija je bazna sirovina kukuruzni škrob. Od njih se također izrađuju vrećice, posebice za pakiranje svježih proizvoda tj. hrane, a mogu se koristiti i u poljoprivredi (stretch za omatanje). “Što se tiče certifikata i dozvola – ono što je vrlo bitno u kontaktu s hranom – posjedujemo certifikate koji su izrađeni u Americi, ali i na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, u Centru za kontrolu namirnica – od njih smo dobili dozvolu koja dopušta direktan kontakt takve folije s hranom jer nema štetnog utjecaja na hranu te potvrđuje dobra barijerna svojstvašto se tiče očuvanja proizvoda koji se pakira u te vrećice”, ističe Ivana Mikšić. Ispitivanje kvalitete proizvoda vrši se periodično. U laboratoriju se ispituju mehanička svojstva proizvoda: elastičnost, čvrstoća, otpornost na pucanje, na proboj, na rez te čvrstoća vara. Uskoro će, najavljuju u EcoCortecu, opremu za testiranje obogatiti i uređajem za ispitivanje rastezljivosti filma. Ispitivat će se antikorozivna svojstva, elastičnost i čvrstoća.

Laboratorij je podijeljen u dva dijela; u jednom se ispituju mehanička svojstva, a drugi čini kemijski dio za ispitivanje antikorozivnih svojstava.

Sirovine

Kao sirovina biorazgradive folije koristi se granulat razvijen u Americi, koji pospješuje biorazgradnju proizvoda, a koji se kombinira s ostalim sirovinama iz uvoza. To je patentirani proizvod EcoCorteca. “Ova tvornica i jest otvorena upravo u Belom Manastiru baš zbog dostupnosti sirovina, ali zasad je još uvijek uvozimo iz Amerike”, pojasnila je Ivana Mikšić.

Kontrola proizvoda

U samom tijeku proizvodnje odvija se prva kontrola proizvoda. Provjerava se je li dobro zavareno, namotano... a onda se od svake role uzima uzorak. U komori u kojoj mora biti specifična temperatura i vlaga ispituju se antistatička svojstva.

Jednako je važna i proizvodnja i kvaliteta. Zadani parametri odmah se mogu primijeniti u proizvodnji.

Jedan od testova je i test na koroziju. Kako se on provodi? Metalni čepovi se izbruse i ispoliraju; na njih se stavi folija. Faza stabilizacije traje 20 sati – unutra nema ništa osim čepa i zraka. Nakon toga dodaje se glicerol koji oslobađa komponentu iz filma i nakon dva sata ostavlja se u komori također dva sata. Dakle, dolazi do promjene u parametrima - utjecaja vlage i povišenja temperature – folija djeluje antikorozivno i na površini čeličnog čepa neće biti tragova hrđe.

Rad linije

Linija za ekstruziju ima kapacitet 400 kg/h prerade polietilena i biorazgradivog granulata. Linija proizvodi troslojnu foliju, ima mogućnost dvostranog tiska ili pak jednostranog u dvije boje. Nakon toga dolazi do namatanja, u obliku jednostrane namotane folije ili u obliku crijeva za namatanje. Poseban dio stroja je stroj za konfekcioniranje koji od crijeva proizvodi vreće različitih dimenzija.

Kolika je iskorištenost?

U proizvodnji je desetero zaposlenih koji rade u jednoj smjeni, ali uskoro se očekuje uvođenje dodatne dvije smjene. Trenutačno se u jednoj smjeni radi po 12 sati jer stroj nije isplativo isključivati.

Spektar primjene materijala koje EcoCortec proizvodi je širok. Najčešće se radi poluproizvod koji naručitelji konfekcioniraju sebi prema potrebi.

Predrag Mrvić smatra da je Cortecova ponuda još uvijek skupa za hrvatsko tržište. Hrvatska, smatra on, još uvijek nema dovoljno razvijenu ekološku svijest. Čini se da je jednostavnije koristiti jeftinije folije koje se ne razgrađuju, sredstva na bazi ulja, maziva, jednom riječju neekološka svojstva. Ipak, u EcoCortecu se nadaju da će s vremenom i hrvatsko tržište shvatiti prednosti biorazgradivih materijala.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: