« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

Članstvo u EPIC-u - privilegij, obveza i benefit / EPIC Membership: Privilege, Commitment and Benefit

Institut za ambalažu i tiskarstvo (IAT), koji od 2001. godine djeluje pod okriljem tvrtke Tectus iz Zagreba,  u siječnju je u Amsterdamu primljen u članstvo Europskog konzorcija instituta za ambalažu pridruživši se sličnim institucijama iz petnaest europskih zemalja.

Da kojim slučajem EPIC ima fizičko sjedište, pred njegovom bi zgradom odnedavno vijorila i hrvatska zastava. Međutim, umjesto moderne poslovne zgrade napučene stotinama službenika, taj internacionalni konzorcij egzistira u virtualnom svijetu, što nikako ne znači da njegova djelatnost nema traga u stvarnom poslovnom okruženju. Štoviše, EPIC je posljednjih pet godina postao nezaobilazan čimbenik u svijetu ambalažne industrije i biznisa vezanog uz tu rastuću granu gospodarstva. Dvanaest je nacionalnih europskih instituta za ambalažu još 2002. godine osnovalo konzorcij EPIC (European Packaging Institutes Consortium) s ciljem paneuropske suradnje u područjima informiranja i obrazovanja.

“EPIC udružuje institute za ambalažu europskih zemalja koji nastoje odrediti u kojim bi se područjima trebala organizirati suradnja na regionalnoj i europskoj razini u svrhu budućeg održivog razvoja  ambalaže”, naglasio je Michaël Nieuwesteeg, čelni čovjek Europskog konzorcija instituta za ambalažu.

Taj se cilj nastoji postići specifičnim projektima u obrazovanju, europskim kvalifikacijama za profesionalce, instrumentima za promociju i podržavanje inovacija u ambalaži kao i metodama za optimalnu implementaciju i provođenje zakonodavstva vezanog uz ambalažu.

“Sagledavajući aktivnosti EPIC-a i pojedinih instituta procijenili smo da u mnogome ne zaostajemo u djelovanju, pogotovo u usporedbi s institutima iz mlađih članica Europske unije te da nam je mjesto u toj grupaciji”, ističe Drena Milijević, predsjednica Uprave Tectusa.

Prihvaćanjem članstva u EPIC-u svaki  institut  preuzima i određene obveze.

“Obveze članova EPIC-a su dvostruke. Prvo, organizacija mora biti odgovorna i otvorena prema svojim suradnicima i članovima, bilo da su to tvrtke ili pojedinci - profesionalci iz industrije. Drugo, ravnatelj instituta ili ključna osoba mora aktivno sudjelovati u donošenju odluka unutar EPIC-a”, objašnjava Michael Nieuwesteeg. 

OPTIMIZAM I VJERA U HRVATSKO GOSPODARSTVO

Član EPIC-a može postati institut za ambalažu  koji je voljan sudjelovati na polugodišnjim sastancima na direktorskoj razini te ako je reprezentativan kao organizacija u svojoj državi. Tako je procijenjeno da i hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvo (IAT) ispunjava potrebne uvjete te je  na plenarnom sastanku održanom 9. siječnja 2008. u Amsterdamu postao članicom EPIC-a. Čelništvo EPIC-a vjeruje u potencijal hrvatskih tvrtki s tog područja gospodarstva, a njegov rast i razvoj daju opravdan razlog za optimizam.

“Optimističan sam što se tiče potencijala hrvatskih tvrtki da napreduju i razvijaju se u vašem vrlo obećavajućem gospodarstvu. Svi bismo trebali zajedno naporno raditi i to s pozitivnim stavom za prosperitetnu, uspješnu i mirnu Europu u sve povezanijem europskom i svjetskom gospodarstvu. EPIC predstavlja dobrovoljnu suradnju među institutima i nije političko tijelo. Međutim, očekuje se da će EPIC biti sve aktivniji u dobrovoljnim sporazumima kao referencija europskim institucijama, kao što su Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski odbor za normizaciju” – ističe Michael Nieuwesteeg.

SURADNJA, ODGOVORNOST I INVENTIVNOST

Nacionalni instituti već dugo nastupaju i međusobno surađuju na europskoj razini u ime svojih članova, od maloprodaje do proizvođača sirovina. Dvanaest instituta, članova EPIC-a, obuhvaća 2 200 tvrtki odnosno 22 000 profesionalaca u europskoj ambalažnoj industriji. Ključne karakteristike tih instituta moraju biti objektivnost, odgovornost i inovativnost, kao i otvorenost prema svojim članovima i društvu uopće.

“Sukladno tome, i naš institut ima zadaću kontinuirano raditi na uključivanju suradničkih tvrtki u svoje aktivnosti te tako ostvariti očekivanu suradnju na europskoj razini”, izjavljuje Drena Milijević.

Tajništvo EPIC-a nalazi se u Nizozemskom centru za ambalažu. EPIC potiče razvoj ambalaže proizvoda kojima se stvara dodana vrijednost u europskom gospodarstvu, a to čini na odgovoran i održiv način fokusirajući se na edukaciju i inovaciju, kao i na razmjenu informacija.

“Izravne prednosti članstva IAT-a u EPIC-u su dostupnost najnovijih informacija iz Europe, kao i iz pojedinih nacionalnih instituta, razmjena iskustva i znanja te suradnja na zajedničkim projektima. Članstvo u EPIC-u hrvatskim tvrtkama, dobavljačima i korisnicima ambalaže, kao i maloprodaji, pruža izvrstan uvid i mogućnost sudjelovanja u događanjima u europskoj ambalažnoj industriji” – zaključuje Nieuwesteeg.

Članovi EPIC-a  
Austrija:                    Austrijski istraživački institut za kemijsko-tehnološka istraživanja (OFI)
Belgija:                     Belgijski institut za ambalažu (BVI)
Češka:                     SYBA institut za ambalažu
Danska:                   Danski tehnološki institut za ambalažu i transport (DTI)
Finska:                     Udruženje za ambalažu
Francuska:               Francuski institut za ambalažu (IFEC)
Hrvatska:                 Institut za ambalažu i tiskarstvo (IAT)
Italija:                      Talijanski institut za ambalažu (III)
Litva:                       Litvansko udruženje za ambalažu
Nizozemska:            Nizozemski centar za ambalažu (NVC)
Norveška:                Norveško udruženje za ambalažu (DNE)
Njemačka:               Njemački institut za ambalažu (DVI)
Španjolska:              Španjolski institut za ambalažu (ITENE)
Švedska:                  Institut za ambalažu Packforsk
Švicarska:                Švicarski institut za ambalažu (SVI)
Velika Britanija:        Institut za ambalažu (IoP)

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: