« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2007

Starfold – spoj tradicije i inovacije / Starfold – Tradition and Innovation

Već više od jednog stoljeća Bobst tiskarama i kartonažama isporučuje sofisticirana tehnološka rješenja. Godine 1942. Henry Bobst je pokrenuo revoluciju u industriji stvorivši PCR 382, vodeći se kvalitetom i preciznošću, koje su ostale standard sve do danas.

Najnovija u tom segmentu ponude je Starfold, ljepilica proizašla iz te tradicije. Iskoristila je sva znanja koja Bobst čine pouzdanim partnerom na tržištu ljepilica, dok u isto vrijeme ima rješenja koja će biti korištena i u budućnosti.

U svojoj kategoriji Starfold nudi velike mogućnosti. Također uključuje i tehnološke prednosti koje su osnova u povijesti ljepilica, kao što je Accufold koji znatno smanjuje gap (razmak u zatvaranju) i fishtailing, tzv. riblji rep na kutijama.

Veličine u kojima je stroj raspoloživ su 145 i 170 cm. Starfold ljepilice su stoga dobar izbor za proizvodnju kutija s dodanom vrijednošću, kao što je primjerice dekorativni tisak. Svojom fleksibilnošću omogućavaju udovoljavanje najrazličitijim zahtjevima, bilo da je riječ o kratkim ili dugim radnim nalozima, s istom preciznošću i kvalitetom gotovog proizvoda. Starfold to postiže nudeći najveću vrijednost za uloženi novac, poručuju iz Bobsta.

ACCUFOLD REVOLUCIJA

Sve do pojave Starfolda ljepilice su zatvarale panele istovremeno. Starfold nudi i neovisno savijanje panela prireza kroz čitavu dužinu ljepilice. U namjeri da smanji gap (razmak u zatvaranju), prije nastavka konačnog zatvaranja, Starfold obavlja savijanje na modulu za savijanje i poravnava ponovno prirez na tom savijanju. Fishtailing (tzv. riblji rep) je smanjen rotiranjem prireza dva puta, dok putuje kroz ljepilicu. Dva modula za poravnavanje okreću lagano kutiju prije svakog savijanja, kako bi smanjili problem otvaranja kutije.

Gap i fishtailing su pod kontrolom kroz cijeli proces savijanja u ljepilici sve do izlaganja na kraju stroja. Da bi se to osiguralo, stroj je opremljen pokretnim vodilicama te remenjem za savijanje s poprečnim podešavanjem, kako bi pokrili sve širine panela. Starfold može raditi kao i tradicionalna ljepilica (istovremeno savijanje panela).

Na Starfoldu se mogu raditi sve vrste kutija: standardne, s automatskim dnom, kutije s četiri i šest točaka ljepljenja, sa ili bez poklopca, ovisno o dodatnoj opremi.

Kvaliteta materijala je puni karton do 800 g/m2 te valoviti karton N-F-E-B-A vala, brzine od 20 do 200 m/min, ovisno o veličini kutije.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobst Group Central Europe Sro

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: