« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2006

Za uštedu i povećanje profitabilnosti / Saves Money and Increases Profitability

Ubrzan razvoj grafičke tehnologije tvrtka Kodak prati svojim Thermal Direct besprocesnim pločama koje se razvijaju na samome tiskarskom stroju. Na taj se način uklanja potreba za dodatnim tretmanom osvijetljenih ploča. Naravno, sukladno tome, ne postoje dodatni troškovi oko nabavke i održavanja same opreme za razvijanje.

NESTANAK “KLASIČNOG PROCESA” RAZVIJANJA I POVEĆANJE PRODUKTIVNOSTI

Velika prednost pri korištenju Thermal Direct besprocesne ploče je i u tome što nema potrebe za korištenjem dodatnih kemijskih sredstava, njihovog naručivanja, skladištenja i, što je najvažnije, odlaganja.

Uklanjanjem procesa razvijanja ne samo da nestaju dodatni troškovi, već se uklanja i sama mogućnost varijacija i grešaka uslijed kemijskog tretiranja ploča. Proces izrade ploče je puno kraći nego klasični način s razvijačicom, čime se otvara mogućnost prihvaćanja većeg broja poslova te njihova brza realizacija. Tako u malim nakladama i brzim promjenama posla Thermal Direct besprocesne ploče pružaju povećanje produktivnosti i stvaraju siguran profit.

KAKO TO IZGLEDA U TISKU?

Nakon što je ploča osvijetljena, montira se na tiskarski stroj na isti način kao i dosadašnje klasične ploče. Kad stroj postane spreman za početak tiska, prvo se spuštaju valjci za vlaženje i kreće vlaženje u 20 okretaja. Po završetku vlaženja cijele ploče spuštaju se valjci za nanos boje i vrši se nanos boje u dodatnih 20 okretaja. “Omekšani” neosvijetljeni dijelovi ploče se skidaju i disperziraju, djelomično sustavom vlaženja, a djelomično bojom, i izlaze pomoću tiska na nekoliko početnih araka.

Sam proces uklanjanja neosvijetljenih dijelova uvelike podsjeća na uklanjanje gumiranog dijela kod konvencionalnih ploča. Kao i kod njih, neosvijetljeni dijelovi postaju hidrofilni, ustvari vežu vodu na sebe u procesu tiska.

VISOKA KVALITETA I KOMPATIBILNOST

Thermal Direct besprocesne ploče omogućuju visoku rezoluciju koja omogućava tisak 1% do 99% AM rastera na 175 lpi (1% do 98% na 200 lpi), i 25 mikrona FM. Unatoč tankoj “šihti” – 38% tanjoj od klasične termalne procesne ploče i 70% tanjoj od fotopolimerne ljubičaste ploče - Thermal Direct besprocesne ploče u stanju su otisnuti do 100.000 otisaka i idealne su za manje naklade.

Thermal Direct besprocesne ploče su u potpunosti kompatibilne sa svim termalnim CTP osvjetljivačima i nije potrebno raditi nikakve preinake ili nadogradnje. Uobičajeno hrapava i anodizirana aluminijska baza daje ploči već prepoznatljiv izgled i pruža kompatibilnost s velikim brojem boja i otopina za vlaženje (Ph 3-8).

KODAK – SVJETSKI BROJ JEDAN U PROIZVODNJI DIGITALNIH PLOČA

Godina 2006. označava desetu obljetnicu Kodakove vodeće pozicije u digitalnoj termalnoj tehnologiji. Danas thermal imaging ili termalno osvjetljavanje predstavlja broj jedan u CTP tehnologiji, omogućujući pri tome visok stupanj kvalitete i produktivnosti na velikom broju tiskarskih strojeva diljem svijeta.

 Priredili: Tomislav Višal, Alma Meštrović, Marko Grebenar, Grafik.Net d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: