« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2006

Kvaliteta na usluzi klijentima / Quality in Service of Clients (S. Rebet)

Bobst grupa, sa sjedištem u Švicarskoj, dobavljač je strojeva i opreme za proizvodnju ambalaže od punog, valovitog kartona te fleksibilnih materijala.Bobst Grupa svojim kupcima nudi i opću tehničku podršku i servis. Grupa uključuje sljedeće tvrtke: Bobst (Švicarska), Steuer (Njemačka), Asitrade SA (Švicarska), Martin (Francuska), Rapidex (Francuska), Atlas (Velika Britanija), General (Velika Britanija), Rotomec SpA (Italija), Schiavi (Italija) i Titan (Velika Britanija), čiji se proizvodni programi međusobno upotpunjuju. Početkom studenog Bobst Grupa je održala prezentacije svojih novih strojeva u Švicarskoj i Francuskoj, gdje smo imali priliku razgovarati sa Sylvainom Rebetom, direktorom Odjela za prodaju i marketing tvrtke Bobst.

Bobst Grupa je multinacionalna kompanija s uredima u cijelom svijetu i tehničkom podrškom kontinuirano dostupnom klijentima. Kako je Grupa nastajala?

Nakon što je 1890. godine Joseph Bobst u Švicarskoj otvorio trgovinu tiskarske opreme, a 1917. godine registrirao Bobst kao trgovačko ime, 1940. godine je predstavljen prvi Autoplaten® stroj za štancanje. Nakon toga tvrtka ubrzano raste pa se 1977. Bobst širi na novu industrijsku zonu Mex (u Lausannei). Ubrzo izlazi izvan granica Švicarske pa se 1980. godine otvara tvornica u Brazilu. Nakon toga rast i razvoj postaju još ubrzaniji, preuzimaju se tvornice u Francuskoj (Martin), u Italiji (Schiavi SpA) i mnogim drugim zemljama, a prodaja dostiže vrtoglave iznose od 1 bilijuna CHF (1989.). Danas Bobst Grupu čine brojne tvrtke diljem svijeta koje se međusobno nadopunjuju proizvodnim programima.

Budući da se Grupa sastoji od velikog broja tvrtki na različitim lokacijama, na koji se način koordiniraju njihove poslovne aktivnosti?

Svaka tvrtka je specijalizirana. Njihove djelatnosti na razini Grupe koordinira Odbor koji je posebno zadužen za taj posao. Grupu čine tvrtke koje se međusobno upotpunjuju. Njihovi partneri dijele svoje praktično znanje u potrazi za kvalitetnim rješenjima koja kupcima omogućavaju ostvarenje povrata investiranog kapitala. Sveprisutna kvaliteta primjenjuje se na sve djelatnosti Grupe. Naši zaposlenici su educirani da primjenjuju to načelo i nastave osvajati povjerenje kupaca u godinama koje dolaze.

Osim strojeva, Grupa također nudi tehničku podršku i servis – potpuna primjena znanja u praksi. Kako se takva podrška provodi i kako je organizirana edukacija?

Podrška i edukacija se provode na našim glavnim marketinškim područjima kako bi se mogla postići najbolja moguća razina. Brojne servisne i trgovačke organizacije te marketinške agencije nastoje pružiti kvalitetnu uslugu. Pokušavamo ponuditi našim kupcima najširi izbor tečajeva, od radnika na strojevima do direktora postrojenja, kako bismo im osigurali potrebna znanja i alate za ostvarivanje zadataka. To uključuje širok raspon mogućnosti: savjetovanje o izvršavanju posebnih poslova, tehničku podršku, originalne rezervne dijelove, analizu proizvodnje, ugovore o održavanju, organizaciju seminara zajedno s odabranim dobavljačima u industriji... U mogućnosti smo prilagoditi naše usluge potrebama svih naših kupaca.

Bobst Grupa je posebno uspješna u ponudi strojeva za ambalažu s fleksotiskom. Koji su trenutni trendovi u fleksotisku i koje su njegove komparativne prednosti u odnosu na druge tiskarske tehnike?

Fleksotisak je najraznovrsniji i najučinkovitiji postupak za tiskanje na valovitom kartonu i filmu. Gravura još uvijek ostaje u prednosti, dugoročno gledano. Ofsetni tisak ima ograničenu primjenu kod valovitog kartona s laminiranjem te je glavni postupak koji se koristi kod savijanja kartona.

Vezano uz nadolazeći međunarodni simpozij “Ambalaža i fleksotisak” u organizaciji tvrtke Tectus, Instituta za ambalažu i tiskarstvo i časopisa “Ambalaža”, od posebnog interesa za naše čitatelje, korisnike, proizvođače ambalaže i tiskarske tvrtke je ponuda Bobst Grupe u gore spomenutom segmentu. Koje tvrtke unutar Grupe nude ta rješenja i što se može naći u ponudi?

U pogledu industrije valovitog kartona Bobst, Martin i Rapidex razvijaju i proizvode opremu za područje fleksotiska. Vezano uz fleksibilnu ambalažu, Schiavi je tvrtka u Grupi koja je nadležna za razvoj i proizvodnju tih proizvoda. Ima sjedište u Italiji gdje razvija tiskarske linije sa središnjim tiskovnim cilindrom. Njihova filozofija, što se tiče drugih članova Grupe, je osiguravati potrebnu tehnologiju za proizvode kod specifičnih potreba koje se kreću od osnovnog modela do linija visoke tehnologije. To svakako ide ruku pod ruku s uslugom i edukacijom.

Koje su posebne značajke u proizvodnji ambalaže s fleksotiskom i tehnologije fleksotiska na valovitom kartonu?

U većini slučajeva kod izrade ambalaže od valovitog kartona, naknadno se tiska fleksotiskom (nakon tiska nekom drugom tehnikom) uz uporabu dvije do tri boje. Tržišni udio za visokokvalitetni naknadni fleksotisak još uvijek je vrlo nizak.

Što Grupa nudi u domeni fleksotiska na fleksibilnoj ambalaži (standardi, softverska rješenja, obrada)?

Budući da smo vrlo predani istraživanju i razvoju najboljih rješenja u tehnici fleksotiska, u bliskoj suradnji s našim kupcima Schiavi uvijek prednjači u tehnološkim inovacijama. Kvaliteta tiskarskih strojeva u fleksografskom rasponu se konstantno ažurira u skladu s evolucijom tržišta. Svako poboljšanje se temelji na prethodnom, a svaki korak je predviđen tako da omogući bitno povećanje produktivnosti i profitabilnosti za korisnika. Kako je funkcionalna jednostavnost posljednji trend u sofisticiranom dizajnu, Schiavi tiskarski strojevi za fleksotisak imaju jednostavan dizajn koji omogućava da se tiskarski pogoni vrlo brzo postave, smanjujući vrijeme zastoja stroja.

Schiavijeva fleksografska rješenja poput CI fleksotiskarskih strojeva, Stand Alone flekso jedinice kao i Stack Type flekso jedinice, prikadni su za sve namjene, tisak na svaku apsorbirajuću ili neapsorbirajuću podlogu, uključujući vrlo tanke filmove i aluminij, te omogućavaju visokokvalitetan tisak i vrlo kratko vrijeme zamjene posla. Proizvodnja je upotpunjena sveobuhvatnim rasponom rješenja tehničkog servisa i korisničke podrške koja je dostupna na lokacijama u cijelom svijetu.

Koji čimbenici razlikuju Bobst Grupu od konkurencije? Kako privlačite nove kupce i zadržavate postojeće?

Tvrtke članice Bobst Grupe uvijek su bile bliske osnovnoj djelatnosti, s vrlo malo izmjena u upravi. U segmentu valovitog kartona, Bobst je tek drugi vlasnik tvrtki Martin i Asitrade. To znači da postoji stvarni kontinuitet u donošenju odluka. Put je utrt za svakog zaposlenika, a ta činjenica pogoduje razvoju.

Uvijek smo ulagali velik postotak svog profita u razvoj. Strojevi koje su ove godine predstavili Bobst, Martin i Asitrade, dokaz su toga. Privlačimo nove kupce zahvaljujući našem nastojanju da kontinuirano opskrbljujemo tržište i zadržimo postojeće kupce, uz kvalitetu usluge. To je od ključne važnosti. Mi im osiguravamo ne samo rezervne dijelove, nego i probna testiranja novih proizvoda. Uz širok raspon kvalitetne opreme, Grupa je jasno pokazala jaku volju u omogućavanju svojim kupcima širokog raspona usluga, kako bi im pomogla da izvuku maksimalnu korist iz opreme, od rada strojeva do održavanja ili upravljanja trgovinom.

Grupa nudi strojeve i jedinice za tri različita segmenta proizvodnje ambalaže. Koji od tih segmenata ima najbrži razvoj?

Film je relativno nov segment te stoga ima veliki potencijal. Osnovna djelatnost Bobsta je još uvijek savijanje kartona i valovitog kartona. Naša organizacija je vidljivo predana povećanju tržišta fleksibilne ambalaže.

Poslovne aktivnosti Bobst Grupe uvelike su kreirane tako da zadovolje zahtjeve očuvanja okoliša i održivog razvoja. Na koji način to provodite i potičete li svoje klijente na obavljanje poslovne djelatnosti na isti ili sličan način?

Naše informacije vezane uz aktivnost na polju zaštite okoliša i društvene aktivnosti integrirane su izravno u godišnje izvješće Bobst Grupe. Taj korak naglašava važnost koju pridajemo pitanjima vezanima uz održivi razvoj. Primjeri predstavljeni u tom dokumentu odabrani su kako bi se fokusiralo na specifična postignuća vezana uz razne inicijative na tom području u okviru Grupe.

Na nedavno održanom Open Houseu Bobst je predstavio nekoliko novih strojeva. Koje su osnovne kvalitete tih strojeva i kako pridonose industriji što se tiče razvoja proizvodnje?

Open House je za nas bila prilika da pokažemo našu spremnost da opskrbimo kupce opremom koja u potpunosti zadovoljava njihove potrebe. Odgovor koji smo dobili pokazao je da smo usklađeni s njima. Gotovo 500 osoba s pet kontinenata “otkrilo” je naše nove proizvode, a sve predstavljene novosti možemo podvesti pod zajednički moto: “veći, brži, produktivniji”.

Osim Open Housea, prezentacije na kojoj smo sudjelovali, koje još načine koristite za upoznavanje klijenata s inovacijama koje nudite?

Uz Open House događanja, također sudjelujemo na izložbama i seminarima. Svako rješenje je bitno za predstavljanje naših proizvoda.

Bobst Grupa je prisutna u Hrvatskoj i zemljama regije. Kako ocjenjujete situaciju na tim tržištima i koliki je njihov potencijal?

Prisutni smo u Hrvatskoj jer su tu naši kupci. To je definitivno država s potencijalom za koji mislimo da ga možemo zadovoljiti. Naš spektar proizvoda uključuje proizvode koji mogu zadovoljiti prilično različite zahtjeve, a svaki prerađivač može u tome naći način da osigura dodatnu vrijednost svojim djelatnostima.

Koja je Vaša poruka čitateljima časopisa “Ambalaža” te grafičkoj industriji i industriji ambalaže u Hrvatskoj i državama regije?

Zahvaljujemo časopisu “Ambalaža” što nam je pružio priliku da obrazložimo ove različite segmente. Htjeli bismo napomenuti da imamo dugo iskustvo u opskrbljivanju industrije ambalaže koja je uvijek bila bliska našoj osnovnoj djelatnosti. Naša povijest u razvoju proizvoda u skladu sa željama kupaca dokaz je želje da se približimo svojim kupcima. Takva nam je filozofija pomogla da razvijemo kvalitetno prilagođenu opremu i usluge. Zahvaljujući našoj prisutnosti na tržištu, možemo se uključiti s odgovarajućim rješenjima i sposobnošću da prilagodimo tehničku podršku koja će zadovoljiti potrebe svih kupaca. 

Ovom prilikom u svoje, ali i u ime cijele Bobst Grupe, čitateljima časopisa “Ambalaža” i njihovim obiteljima želim sretnu i uspješnu novu 2007 godinu!

S. Rebet

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: