« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2006

Inteligentna rješenja iz Ecoleana / Intelligent Solutions from Ecolean

Ambalaža ima višestruku funkciju. Očigledno, ona mora zaštititi proizvod i biti funkcionalna, ali i isplativa. Osim toga, mora privući pozornost kupca i potrošačima pružiti određene informacije. Dobro ambalažno rješenje daje proizvodu dodanu vrijednost i uzdiže ga iznad konkurentskih proizvoda. Ambalaža također mora zadovoljiti sve veće zahtjeve zaštite okoliša. Ecoleanova ambalažna rješenja, razvijena u Švedskoj, odgovor su na sve te zahtjeve.

TVRTKA ECOLEAN razvila je vlastitu ambalažu i punilice. Nakon uspjeha i odlične prihvaćenosti u središnjoj i istočnoj Europi, Rusiji i Kini, ambalažni sustav Ecolean je nedavno instaliran i u zapadnoj Europi. Broj potrošača koji prelaze na korištenje Ecoleanovog ambalažnog sustava u neprestanom je porastu.

Proizvođači mliječnih proizvoda često si postavljaju sljedeća pitanja:

• kako njihovi mliječni proizvodi mogu biti ekonomično zapakirani uz prednost da će ih potrošač prepoznati kao različite od proizvoda koji su im trenutačno dostupni?
• kako se može produljiti rok trajanja svježeg mlijeka, a da se pri tome ne izgubi njegov svježi okus i miris?
• postoji li sustav za pakiranje koji gore navedeno može ponuditi, a da pri tome ne šteti okolišu i da je istovremeno isplativ?
Sustav Ecolean uključuje ambalažu i punilicu visoke pouzdanosti, koju karakterizira izvrstan omjer troškova i dobiti.

EKONOMIČNA PUNILICA ECOLEAN

Ecoleanova punilica s mogućnošću higijenskog, hermetičkog zatvaranja ambalažnih spremnika tekućim mliječnim proizvodima omogućuje dulji rok trajanja. Nedavno je tvrtka Ecolean krenula još jedan korak dalje i predstavila CAPS® (Controlled Atmosphere Packaging System) –  sustav za pakiranje u kontroliranim uvjetima. Dodavanjem zaštitnog plina u ambalažu tijekom ciklusa punjenja, može se postići i dvostruko dulji rok trajanja pasteriziranih proizvoda. Takva kombinacija higijenske ambalaže, ciklusa otvaranja-punjenja-ponovnog zatvaranja u svega 2.4 sekunde, te kontrolirani protok zaštitnog plina jamče postojanu kvalitetu proizvoda koji se puni u ambalažu.

Plasiranjem na tržište CAPS®, nove mogućnosti za produljenje roka trajanja proizvoda i posve nove ambalažne platforme koja može puniti ambalažne spremnike od 200, 250 i 500 ml na istoj liniji, kao dodatak postojećem konceptu punjenja spremnika od 500 ml i 1 litre, Ecolean je spreman industriji tekućih prehrambenih proizvoda ponuditi još zanimljivije mogućnosti.

Punilica Ecolean dizajnirana je tako da bude ekonomična bez obzira na tvrtku koja je koristi. Strojeve za punjenje Ecolean lako je koristiti i održavati. Njihovim korištenjem omogućuje se stabilna i neprekinuta proizvodnja i dobra isplativost. Tvrtka Ecolean i dalje razvija svoje punilice u skladu sa zahtjevima klijenata.

JEDINSTVENA AMBALAŽA

Ambalažna rješenja za svježe tekuće prehrambene proizvode koja su trenutačno u uporabi vrlo su ograničena i nije velik broj korisnih izuma koji su bili predstavljeni javnosti tijekom proteklih pedeset godina. Najznačajnija alternativna rješenja su ambalažni spremnici s osnovom od vlakana ili plastične boce. Plastične boce je skupo transportirati i rukovati njima, a njihova proizvodnja zahtijeva i veći utrošak energije.

Korištenjem Ecoleanovih sustava održivih ambalažnih rješenja maksimalno se smanjuje nepovoljan učinak odbačenih ambalažnih spremnika na okoliš, a pri tome se ne gubi praktičnost proizvoda za kupce.

Ecoleanovi ambalažni sustavi za izradu ambalažnog materijala koriste prirodni kalcijev karbonat. Taj je spoj lako dostupan, nije toksičan, te igra vrlo važnu ulogu u odnosu ljudi i ekosustava. Koristi se u šumama, jezerima i na odlagalištima otpada kako bi se neutralizirala kiselost, te prilikom spaljivanja otpada – dodaje se kako bi se smanjio učinak kiselih kiša. Svjetske zalihe kalcijevog karbonata gotovo su bezgranične. Njegova ekstrakcija ne zahtijeva kemijske procese. Ecoleanov sustav održivih ambalažnih rješenja koristi tehnologiju kojom se miješa kalcijev karbonat s minimalnom količinom vezivnih sredstava kako bi se stvorila učinkovita ambalažna rješenja uz koja se veže manja potrošnja energije, vode, smanjenje zagađivanja vodenih tokova, bolja fotorazgradivost i smanjena emisija plinova koji uzrokuju efekt staklenika. Ecolean svoju politiku zaštite okoliša implementira u proizvodnju praktične ambalaže.

Ecoelanov ambalažni materijal podloga je niza ambalažnih rješenja, koja se mogu koristiti za pakiranje prehrambenih proizvoda u tekućem i krutom stanju. Ecolean je popularan izbor za pakiranje svježeg mlijeka, vrhnja, jogurta, kefira i drugih fermentiranih proizvoda kod velikog broj potrošača.

U mljekarama sve važnije mjesto zauzimaju programi za smanjenje težine ambalažnih spremnika. Razlog toga lako je uočiti kada usporedimo težinu ambalažnog spremnika od jedne litre:
• boca kojoj je osnovni materijal PE-HD: približno 53 grama
• ambalažni spremnik s osnovom od vlakana: približno 31 gram
• Ecoleanov ambalažni spremnik s osnovom od polipropilena: 17 grama

Ukoliko se ti podaci projiciraju na cjelogodišnju proizvodnju, ušteda na težini je velika i očigledna. Na taj se način smanjuju troškovi proizvodnje i naknade koje se moraju platiti za zbrinjavanje otpadne ambalaže, a smanjuju se i troškovi prijevoza.
Novi dizajn Ecoleanovog ambalažnog spremnika proizvod čini uočljivijim na policama. Taj ambalažni sustav mogu koristiti svi proizvođači, bez obzira na veličinu, pa je stoga pogodan za svaki tip proizvoda.
Tvrtka Ecolean svoja ambalažna rješenja predstavit će na sajmu Anuga FoodTec, međunarodnom sajmu tehnologija u prehrambenoj industriji u Kölnu u Njemačkoj u travnju 2006. godine.

Izvor:
Ecolean Sustainable Packaging

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: